zaterdag 23 maart 2013

Snel je Rijbewijs CSinds 19 januari 2013 is de Derde Rijbewijsrichtlijn van kracht. Dit betekent dat er voor vrachtauto’s, naast de categorie C, ook een categorie C1 is. Met een rijbewijs uit de categorie C1 kunnen chauffeurs rijden in een voertuig met een toegestane maximum massa tussen de 3500 kg en 7500 kg.

Snel je rijbewijs op zak
Volg je de MBO-opleiding Chauffeur Goederenvoer, dan behaal je het rijbewijs C met code 95. Voor het behalen van rijbewijs C geldt een minimum leeftijd van 21 jaar. Deze minimum leeftijd geldt weer niet als je vakbekwaam bent (in het bezit van code 95).

Volg je de rijopleiding en ga je over een tijdje praktijkexamen C doen, dan is dit belangrijke informatie voor je. Je vindt hieronder uitleg hoe je, nadat je geslaagd bent, zo snel mogelijk je rijbewijs C kunt afhalen bij het gemeentehuis.

Om er toch voor te zorgen dat jij je rijbewijs C zonder code 95 kan afhalen terwijl je nog geen 21 jaar bent, is er speciaal voor BBL-leerlingen die de opleiding Chauffeur Goederenvervoer volgen, een uitzondering gemaakt.

Verklaring
Het CBR-kantoor van het STC kan voor jou een ‘verzoek tot Vrijstelling van de Vakbekwaamheid’ aanvragen bij de RDW. Je kunt daarna je rijbewijs afhalen bij het gemeentehuis in jouw gemeente.

Nadat je een kopie hebt ingeleverd bij het CBR-kantoor krijg je de verklaring mee. 
Als je ouder bent dan 21 krijg je direct een rijbewijs C. De verklaring kun je na overleg van een kopie rijbewijs C ophalen bij het CBR-kantoor. 
Deze verklaring geldt ook als vrijstelling voor jou om beroepsmatig goederen te mogen vervoeren (nationaal), zonder code 95.