vrijdag 23 september 2011

De chauffeur goederenvervoer (deel 6)

De chauffeur goederenvervoer moet zijn werkzaamheden verrichten binnen de kaders van wet- en regelgeving op tal van gebieden, bijvoorbeeld op het gebied van ladingsoorten. Deze wet- en regelgeving verandert frequent. Het is dus belangrijk voor de chauffeur goederenvervoer om constant de actuele voorschriften bij te houden om zijn beroep goed uit te kunnen oefenen.
De chauffeur goederenvervoer moet over een vakbekwaamheidcertificaat beschikken om met een vrachtauto zijn beroep te mogen uitoefenen. Deze regeling is gebaseerd op Nederlandse wetgeving. Vanaf 10 september 2009 dienen alle nieuwe chauffeurs, conform Europese wetgeving, een getuigschrift van vakbekwaamheid te behalen. Dit getuigschrift komt middels een code op het rijbewijs van de chauffeur. Chauffeurs dienen in een periode van 5 jaar minimaal 35 uur aan nascholing te volgen om dit getuigschrift te behouden.
Chauffeurs reeds in het bezit van een chauffeursdiploma hebben  tot 2016 de tijd om aan de nascholingsverplichting te voldoen.

Bron: Colo (kwalificatiedossier chauffeur goederenvervoer)